Tuesday, March 27, 2012

Herr Schönmann

Güzel adam. Efe'nin öğretmeninin soyadi bu: Herr Schönmann. Gercekten hayata sakin, güzel bakan bi adam. İşini severek, ciddiye alarak yapiyor. Hem de 20 senedir. Cılız uzun saclarini arkadan bagliyor. Kulağinda küpesi, dilinde bir zamanlar taktırmış oldugunu duşündüğüm piercing yarasi... Uzuuun ve ince bir adam. Kışın terlikli, yazin çogu zaman çiplak ayakli. Beraber yaşadigi oğluyla terzi kendi söküğünü dikemez misali yaşadigi kavgalari... 9 egzoslu maserati hayalleri kuran oğlumun, arabasız bir dünya hayal eden bisikletli öğretmeni.  Çocuklari hayata, gercek hayata hazirliyor. Bilişsel zekanin yaninda hatta ötesinde çocuklarin duygusal zeka ya da sosyal zeka gelisiminin çok daha önemli olduğunu anlatıyor. Bilişsel zeka derken elini kafasina götürüyor, duygusal zeka derken de kalbine. Kalbin önemini değerini vurgulaması, kafanın gerisinde kalmaması gerektiğini düşünmesi O'na güven duymamı sağliyor.


Dün aksam veli toplantisindaydik Firat'la. Efe evde en sevdigi arkadasi Emre'yle takıldı. Herr Schönmann ve yardimci öğretmen Frau Naff sinifta bulunan her çocugun resmen kisilik analizini yapmislar. Efe hakkinda cok guzel, olumlu konustu.

Olaylara sakin yaklasip, once analiz edip, sonra mudahele gerekirse oneride bulunurmus. Grup icinde lider zamanlari da oluyormus ancak geride durup diğerlerine de firsat vermeyi biliyormus. Bu anlamda benmerkezci degil paylasimciymis. Bir soruyu bilse bile ya da yapabilecegi bir iş olsa bile hemen atlamaz, bekler, bakti gönüllü yok o zaman ortaya cikarmis. Ancak, kendisine haydi Efe bunu sen yap denir veya caktirmadan iş O'na verilirse o zaman çekingenlik yapmaz, sahiplenir ve hakkiyla bitirirmis. Herr Schönmann Efe'nin diplomat olabilecegini soyledi.

Burada okullar 4 ceyrek sömestırdan oluşuyor, NBA gibi:) Dün gordum ki her ceyregin sonunda Schönmann tek tek tüm cocuklari yaklasik 10 kriter ustunden degerlendiriyor. Bu kriterler ornegin, el becerisi, almanca, kendine guven gibi basliklar. Bu degerlendirme sonucu, sinif ortalamasindan bir egri cikiyor ortaya. O eğride hangi kriter en aşagidaysa, onun gelisimi icin program yapiliyor. Örnegin gecen ceyrekde duygularin ifadesi dusuk cikmis. Onun icin su anda tiyatro yapip, degisik rollere girip, o rollerin hissettigi duyguyu anlamaya anlatmaya calisiyorlarmis. Bakalim video hazirlaniyor, gorcez sabirsizlıkla bekliyorum. Bu yöntem benim cok hosuma gitti. Zira muzik ogretmeni olan ablamdan bildigim, Turkiye'de bir yillik plan yapilir senenin en basinda, hatta okul baslamadan. O plan höt höt uygulanir, ne sinifin seviyesi, ne ihtiyaci, ne eksigi gözeltilmeksizin.

En güzeli bizi de anne baba olarak kutladi.  Efe'nin tüm sosyal ve bilişsel becerilerinin olumlu gelişiminde bizim çok büyük payımız olduğunu söyledi. Senelerini çocuklara vermiş böyle bir adam gülümseyerek Efe cok şansli sizin gibi bir anne babaya sahip deyince insan kendini cok iyi hissediyor. Aslinda düşününce cok az kisi takdir ediyor anneliginizi ya da babaliginizi. Daha cok olumsuz elestiriler dillendiriliyor da takdir kismi Allah'a mi birakiliyor acaba!



5 comments:

  1. Sebocugum, öncelikle su güzel yazinda benim nacizane ismimi de andigin icin mütesekkirim :) Gerci masallah Efe, yaz saati uygulamasinin da verdigi avantaj ile 7.30'a kadar disarida kalmayi benimle gecirilecek vakte tercih etti ama ben de olsam aynisini yapardim.
    Ayrica bana Herr Schönmann'in tipi hic yabanci gelmedi. Tabii avuc kadar Basel'de karsilasmis olma ihtimalimin yüzde bin oldugu icin normal sayilir.(Bu arada ben adamin adini Schörmann zannediyordum. Bunu tek suclusu Efe'dir.Onun telaffuzundan boyle anladim)
    Simdi geyigi birakip isin ciddi kismina gelirsek, sen ve Firat'in anne babaligini takdir etmeyen kisilerin kapisinda lastik yakarim, onlara gida ambargosu uygularim, size selam durmayan kusun yuvasini bozarim. Siz gördügüm en iyi anne babalardan birisiniz (belki de en iyisi). Tabii en icice yasadigim cocuklu aile siz oldugunuz icin belki tarafli davraniyor olabilirim. Ama Efe'nin yasina göre gösterdigi tavirlar ve gayet sorunsuz bir cocuk olmasi (Star Wars ile ilgili 128bin soru sormadan tatmin olmamasi haricinde) sizin ne kadar basarili ebeveynler oldugunuzun kanitidir. Ben bunu hep ikinizin de rahat insanlar olmaniza bagliyorum.

    ReplyDelete
  2. shönmann'ı ne güsel anlatmışsın, gerçekten adı gibi güsel bir adam, efe çok şanslı...
    lakin türkiye'deki eğitim sistemini ne çabuk unutmuşsun...neyse unut zaten, efe daha çok sarılacak demek bundan sonra bana:)
    anne babalığı takdirde en yüce makamı çocuk olarak görüyorum ben edim, örtmenleri de güsel şeyler söyleyince iyi geliyor tabü de kimden takdir bekliyosun yawlum? acık sitemkar gördüm seni...

    ReplyDelete
  3. şebnem selam, güzel anlatmışsın, herr schönmann'dan etkilendik doğrusu. gerçi düşündüm de şimdi, aynı bizim burdaki örtmenler gibiymiş be, yoksa türk mü kendisi? teyyyyyyy teyy diyorum başka da bi şey demiyorum.

    adamın sözlerinin sizi ne kadar sevindirdiğini tahmin edebiliyorum. gerçekten büyük mutluluk.

    selamlar.

    ReplyDelete
  4. Ooooo ne guzel yorumlarda emre'yi ve yasemin'i gormek. Emre guzel abartmisin bizi guldurdun:) fusunum walla sitemkar deilim sadece bir tespit yapmistim. Efe'ye kalsam beni manti pisirdigimde veya ipadle oynamasina izin verdigimde veya banyo yaptirmadigimda takdir eder sanirim. Tabii durduk yerde gelip pat diye sarilip opmesi herseye deger:)

    ReplyDelete