Wednesday, March 7, 2012

Konfeti...Portakal...Mimoza....Şeker...

Her sene Baselliler icin cok onemli bir geleneksel rituel olan Fasnacht kutlanir. İlk seneki sasirma, heyecan ve eglenceye katilma azmi olmasa da minik sehrimize bir hareket canlilik getirdiginden seviyorum ben. Fasnacht komitesi 3 günlük kutlamalar icin bütün sene calisiyor. Her sene degisik bi tasarimla hazirlanan ozel fasnacht plaketleri bronzundan altinina degisik fiyatlarda satiliyor. Bir Baselli bu plaketlerden mutlaka alip ceketinin paltosunun yakasına gururla takar. E tabii anaokulundan itibaren işleniyor bu gelenek. Hatta 2.gün sadece çocukların katılımcı olduğu 'kinder fasnacht' yapılıyor. Nitekim, biz de resimlerini gördüğünüz garip yaratıkların isimlerini işlevlerini Efe'den öğreniyoruz.
waggis
portakal atan kızgın waggisler
Sabahin 4'ünde baslıyor karnaval. Tüm senenin olaylarinin ironik bir sekilde resmedilip anlatildigi buyuk panolar hayal edin, o panolarin hepsi bi sekilde aydinlatiliyor.Aslında baya baya politik eleştirel bi yanı da var bu bağlamda. Uzun bi kortej farkli şekillerde ve boyutlarda rengarenk resmedilmiş, işiklandirilmis panolarla sabahin karanliginda yürüyorlar. Ben bu kisimla henuz tanismadim, tatlı uykumdan uyanamadigım için.

Eglenceli kisim ertesi gun butun gun suren kutlamalar! Şehrin ana caddeleri, köprüleri trafige kapatiliyor, tramwaylarin, otobüslerin  rotaları değişiyor. Fasnachtin aktif kutlayicilari özel kiyafetler giyip, kafalarina kocaman maskeler takiyolar. Mesela ''Waggis'' denen benim en sevdigim karakter kazma disli, cirkin suratli, kocaman bonus kafali, tahta takunyali ve en eglenen tipler. Bunlar eger seni gozune kestirirse ve sen de plaket takmamissan, sana yaklasip bi torba konfetiyi icine bosaltıyorlar. Zaten fasnachttan 6 ay sonra bile evin bir kosesinde veya camasir makinasinda konfeti bulman cok olasi. Efe'yle de yerden topladigimiz konfetilerle savasip cok eglendik. Waggisden başka Ueli, Piero, Alti Tante de diğer önemli karakterler.
'alti tante' vagonun tepesinden likor dağıtıyor.

ueli kamyonuyla geliyor! klein basel birasının da adı :)

sonunda konfetiyi yedik!

waggis efe'ye şeker verirken

waggis konfeti için kurban arıyor
Aslinda Fasnachtta iki farkli olay var. Bir olay, kocaman kamyon kadar ustu acik vagonlar sokaklarda  dolasiyor pes pese ve ustundeki waggisler veya baska maskeli tipler devamli biseyler veriyor, fırlatıyor. Yediden yetmise herkesi mutlu edecek seyler var. Mesela beni en cok mutlu eden mimoza vermeleri. Hele son gun elime koca bir demet mimoza tutusturan waggise burdan opucuklerimi gonderiyorum. Bazen de o kadar avuc acip waggis diye bagirmana ragmen elin bos  ya da sadece bir torba konfetiyi basindan asagi yediginle kaliyorsun. Cocuklara bolca seker, arada cikolatali gofret, patlamis misir, cips, yakalayana portakal. Şansin varsa Efe gibi,  kalemlik, anahtarlik, termos gibi suprizler de var.

işte benim caaanım mimozalarım elime tutuşturuldu!
Diğer olay ise herbiri 30-40 kişiden oluşan gruplarin farkli kostumlerle sokaklarda yuruyerek müzik yapmalari. Bu müzige guggenmusik deniyor. Daha çok tempolu şarkılar çalıyorlar. Bateri, piccola denen bir cesit yan flut, trompet, saksofon, adini bilmedigim birsuru vurmali enstrumanla neseli hoplatan bir muzik yapiyolar, bir yandan da yürüyolar. Bu yüzden de bateri seti tekerlekli. Guggenmusik yapan korteji seyretmek, yanlarindan gecerken ritmi kalbinde hissedip kiyafetlerini maskelerini incelemek de cok eglenceli.
dünyanın en kötü kokan çiçeği basel'de açtı geçen sene, burunlar mandallı!

yürüyen bateriler guggenmusikin vazgeçilmezleri

geyik grubu niyeyse?
mozartlar davul çalıyo!
Bir Fasnacht daha burda sona ererken ben Şebnem Yerebasmaz Kabadayı hepinizi selamlar, Basel Fasnachta beklerim:) 



5 comments:

  1. heeeey waggis, banana banana:)))
    ne güsel bi etkinliktir bu fastnacht, bu sene yakalayamadık ama fotolar sayesinde oradaymışız gibi hissettim bi süreliğine...müzikleri de çok eğlenceli, varsa bi videosunu da koysana...
    bak ben hepsine waggis deniyor zannediyordum, başka karakterler de varmış, ne farklılıkları var birbirinden?
    efe'nin konfetili fotosuna bayıldım:)
    mimozalarla çok mutlu görünüyorsun sen de...:)
    seneye fastnachtta basel'de olalım inşallah!

    ReplyDelete
  2. İcine ne koyuyosun bu salatanin?
    Sen gel seneye anlatsin sana efe hepsini!
    Kendi cektigim videolari begenmedim ama bi yerden bukursam koyarim, hos dah hic video koymadim ama ogreniyorum. Resim bilem yaptim kendime sagda:)

    ReplyDelete
  3. Evet Mimozalar çok yakışmış:-) Geçen sene son yediğim konfetileri hatırlıyorum da insanın içinde ne biçim şey. Basel çok şanslı böyle eğlenerek birbirine girmeden güzel eğlendikleri bir festivalleri var. Istanbul'da birbirimize girermiydik diye düşünmeden edemiyorum:-)

    ReplyDelete
  4. sultanim,

    "fastnacht anlatilmaz, yasanir" desem cok mu ukalalik etmis addedersiniz beni bilemedim.

    ReplyDelete
  5. foton pek hoş canım:) çok hızlı bir blogger oldun, mesela ben fotoları hala yüksek hallerinde yüklüyorum,çok zaman geçiyor, sen nasıl çözdün? neyse bunları mailde konuşurus, ben rockcıları merak ediyorum!

    ReplyDelete